SÖK

Kursavslutning på SÖK

Oj vad tiden går fort, vi har redan gått igenom alla de planerade ämnena! Under SÖK-kursens 14 träffar har vi fått njuta av utmärkta föreläsningar, falldragningar och öppna diskussioner i Uppsala, Stockholm och Linköping.

Jag vill tacka alla kursdeltagare för ert stora engagemang och er diskussionsvilja som gjort denna kurs extra minnesvärd. Tack för presenten vid dagens kursavslut!

Jag vill också tacka kursfakulteten bestående av Jakob Hedberg (Uppsala), Cecilia Strömberg och Magnus Nilsson (Karolinska Huddinge) och Per Sandström och Bergthor Björnsson (Linköping), liksom Bengt Holmberg, som gjort denna kurs möjlig.

Stort tack för den här tiden!

Jag ser redan framemot starten av nästa SÖK-kurs,

Magnus Sundbom, glad och tacksam studierektor

SÖK-kursens deltagare och delar av kursfakulteten vid avslutningen på Uppsala slott 25 maj.

SÖK-kursens deltagare och delar av kursfakulteten vid avslutningen på Uppsala slott 25 maj.


Sarkom och tromboser

Den 25 maj samlades kursdeltagarna i Vasasalen på Uppsala slott för kursens sista träff kring mjältkirurgi, portatromboser och sarkom. På förmiddagen uppdaterade Per Hellman oss inom mjältkirurgi varefter Reza Sheikhi förklarade symptom och behandling av portatrombos. Fredrik Karlsson och Hans Hagberg gick igenom aktuell utredning och ståndpunkter inom retroperitonela sarkom och GIST. Som vanligt trivdes kursdeltagarna och föreläsarna i det öppna diskussionsklimatet.

Jag vill tacka alla för en mycket trevlig och lärorik dag!

Magnus 

Fredrik Karlsson diskuterar sarkom med kursdeltagarna i Vasasalen med anor från år 1530.

Fredrik Karlsson diskuterar sarkom med kursdeltagarna i Vasasalen med anor från år 1530.


Övre abdominellt trauma i Linköping

Den 23 mars träffades vi för diskussion kring övre abdominellt trauma i Linköping.

Efter att ha gått igenom kunskapsläget kring trauma mot lever, mjälte, pankreas och duodenum står det klart att icke-kirurgisk behandling är bäst, inte bara hos cirkulatoriskt stabila patienter, utan även de med ganska omfattande skador. Effektiv resucitering och kartläggning av skadorna är hörnspelare i omhändertagandet, liksom god kännedom om den lokala logistiken. Den komplicerade kirurgin utförs ofta bäst tillsammans med en utvald kollega.

Tack Per, Linda, Wolf och Margareta för en trevlig och lärorik dag!

Nästa träff inleds torsdag kväll i Uppsala med efterföljande genomgång av sarkom, mjältkirurgi och portatrombos fredagen den 25 maj.

Vi ses!

Magnus Sundbom

Genomgång av fall med olika typer av ÖAK-trauma.

Genomgång av fall med olika typer av ÖAK-trauma.


Akut esofagus/ventrikelkirurgi i Uppsala

Den 24 november möttes vi i Uppsala för att diskutera handläggning av akuta tillstånd inom esofagus och ventrikelkirurgin. Det blev en mycket lärorik dag, där kursdeltagarnas kloka frågor tog fram det bästa ur föredragshållarna. Tack särskilt till Jacob Freedman, Danderyd, för en utmärkt förmiddag med både Quiz och mentometerfrågor.

Nu tar vi jullov och ses igen i Stockholm den 26 januari.

Magnus

PS. Som studierektor vill jag också nämna att nästa kursomgång annonseras ut i det kommande numret av Svensk Kirurgi.

Jacob Freedman föreläser om borttagning av främmande kropp med hjälp av engagerande mentometerfrågor.


Höstterminen har startat!

I samband med träffen i Linköping den 20 oktober kring benign EV-kirurgi är vi nu inne på det sista kursåret. Vi lärde oss mycket kring utredning, indikationer och operationsteknik vid refluxkirurgi samt fick många matnyttiga tips när det gäller dysfagi. Stort tack till dagens föreläsare och Bergthor som ledde mötet.

Den 24 november ses vi i Uppsala för Akut EV-kirurgi. Översiktsartiklar och namn på fallansvariga är utskickat sedan tidigare.

OBS! Datum för kursavslutningen är ändrat till 25 maj. Mötet kommer att hållas på Uppsala slott och föregås av en social aktivitet på torsdagskvällen.

Vi ses!

Magnus Sundbom, studierektor

IMG_7668

Mötet kring benign EV-kirurgi hölls i Linköpings nya undervisningslokaler.


Sommarlov!

Kära kursdeltagare

Efter en uppfriskande takvandring i Gamla Stan hade vi en utmärkt dag kring Leverkirurgi på Huddinge. Jag vill tacka Cecilia m.fl. för ett bra arrangemang samt alla kursdeltagare för ett stort engagemang och diskussionsvilja. Jag lärde mig mycket!

I höst börjar vi det sista kursåret med följande program:

20/10: Benign EV-kirurgi, Linköping

24/11: Akut EV-kirurgi, Uppsala

21/1: Benign pankreas, Stockholm

23/3: ÖAK-trauma, Linköping

18/5: Sarkom, mjältar och avslutning

Ni som tillhör första tredjedelen av kurslistan, börja söka efter lämpliga fall inom benign EV-kirurgi!

Nu är det sommarlov!

Magnus Sundbom, studierektor

Fin utsikt från taket på gamla Riksdagshuset. Bild: M Sundbom

Fin utsikt från taket på gamla Riksdagshuset. Bild: M Sundbom


Lyckad träff i Uppsala

Bäste kursdeltagare!

Tack för stort engagemang och diskussionsvilja under den senaste träffen kring Obesitaskirurgi i Uppsala den 10 mars. Stort tack också till de inbjudna föreläsarna; Niclas Abrahamsson, Claude Marcus och Richard Marsk. Jag tycker vi hade en mycket bra och lärorik dag!

Nästa gång (12/5) är det terminsavslutning i Stockholm. Vi inleder med en social aktivitet på torsdagskvällen med start ca 18, och diskuterar sedan leverkirurgi under fredagen.

Ni som tillhör sista tredjedelen av kurslistan, det är dags att börja förbereda era fall!

Vi ses!

Magnus Sundbom, studierektor

Niclas Abrahamsson, ansvarig för Överviktsenheten i Uppsala, diskuterar medicinsk behandling vid viktåteruppgång med Richard Marsk och kursdeltagarna. Bild: M Sundbom

Niclas Abrahamsson, ansvarig för Överviktsenheten i Uppsala, diskuterar medicinsk behandling vid viktåteruppgång med Richard Marsk och kursdeltagarna. Bild: M Sundbom


Och nu är det redan Julavslutning…

Tänk vad tiden går fort!
I och med förra veckans träff kring Esofagus/ventrikelcancer är vi framme vid halvtid i SÖK-kursen, tre av sex terminer har redan passerat i en rasande fart. Stort tack till Huddinge-arrangörerna och alla tillresta föreläsare, samt förstås till kursdeltagarna för sedvanligt stort engagemang.
Efter en välbehövlig jul/nyårsvila ses vi igen fredagen den 20 januari i Linköping.

Magnus


Höstterminen har startat för alla SÖK-are

Tack för stort engagemang och diskussionsvilja vid höstens första träff kring Övre gastrointestinal blödning i Uppsala den 16 september. Stort tack också till de inbjudna föreläsarna. Jag tycker vi hade en mycket bra och lärorik dag!

Till nästa gång, Esofagus/ventrikelcancer på Huddinge den 25 november, ber vi den andra tredjedelen av kursen att skicka in fall. Skicka dem till Bengt senast 18 november, tack.

Vårens program ser ut så här:

20 januari: Pankreascancer, Linköping
10 mars: Obesitaskirurgi II, Uppsala
12 maj: Leverkirurgi, Stockholm, med en social aktivitet på torsdagskvällen

Välkommen till det andra läsåret i SÖK-kursen,

Magnus Sundbom, studierektor

Kvarvarande coils efter lyckat embolisering av ett stort duodenalulcus. Bild: M Sundbom

Kvarvarande coils efter lyckat embolisering av ett stort duodenalulcus. Bild: M Sundbom


 

 SÖK-deltagarna vid maj-träffen kring leverkirurgi i Linköpings nya aula.

SÖK-deltagarna vid maj-träffen kring leverkirurgi i Linköpings nya aula.

SÖK tar sommarlov

I samband med träffen kring leverkirurgi har vi passerat det första läsåret i SÖK. Vi har haft glädjen att gå igenom pankreatit, primär obesitaskirurgi, behandlingsstrategier kring svåra gallor och gallgångsskador samt nu leverkirurgi. Tack Linköping för ännu en bra dag med välbalanserade föreläsningar! Tack också för en fint arrangerad social kvällsaktivitet.

Jag vill gratulera Anna Eriksson och Fredrik Tempé, som kom in i den tidigare Uppsala/Örebro-utbildningen under andra året, och nu fullgjort sitt tredje år och därmed hela kursen. Vi kommer att sakna er!

Till hösten har vi övre gastrointestinal blödning, Uppsala 16 september, och esofagus/ventrikelcancer, Huddinge 25 november, att se framemot. Till Uppsalaträffen vill jag att första tredjedelen av kursdeltagarna skickar in fall (exakt lista kommer per mail).

Glad sommar!

Magnus Sundbom


Rapport från SÖK med datum för höstens träffar

Vi har nu haft glädjen att få diskutera primär obesitaskirurgi i Uppsala i januari och behandlingsstrategier kring svåra gallor och gallgångsskador på Huddinge. Jag vill tacka både lärare och kursdeltagare för ert stora engagemang i föreläsningar och falldiskussioner. Ett stort tack också till Bengt som samordnar allt praktiskt, från kallelser till mat och uppdatering av kursdeltagarnas USB-minnen med alla presentationer.

Referat av kursen från Svensk Kirurgi:

I höst bjuder vi på:

  • Övre gastrointestinal blödning i Uppsala den 16 september
  • Esofagus/ventrikelcancer på Huddinge den 25 november

Men först ses vi i Linköping den 13 maj och diskuterar leverkirurgi. Vi ordnar en social aktivitet redan på torsdagskvällen, separat inbjudan kommer (till kursdeltagarna).

Ber att få avsluta med vårt kursmotto: ”Den som vet mest vinner”

Magnus Sundbom


SÖK – nationell kurs för Specialister inom Övre abdominell Kirurgi

Fredagen den 20 november 2015 startade SÖK, den treåriga kursen för specialister i övre abdominalkirurgi. Första träffen av 14 hölls i Linköping och behandlade akut pankreatit. Kursupplägget och kommande träffar sammanfattas här:

Jag vill tacka Linköpingsgruppen för en gedigen genomgång av ämnet och alla kursdeltagare för stort engagemang kring egna fallen. Jag tycker vi hade en mycket trevlig och lärorik dag! Vi ses i Uppsala 22/1 och diskuterar obesitaskirurgi,

Magnus Sundbom, studierektor SÖK

 

Kontakt

Postadress: SFÖAK, Svensk Förening för Övre Abdominell Kirurgi, c/o Magnus Nilsson, Gastrocentrum K53, Karolinska Universitets-sjukhuset, 141 86 Stockholm.

magnus.nilsson@ki.se

Webbredaktör: info@sfoak.se

Bli medlem

Medlemskap i föreningen är kostnadsfritt under första året. Därefter kostar det 100 kr per år.

Ansök om medlemskap i SFÖAK

Ny epost-adress?

Har du ny epost-adress? Glöm då inte att anmäla det till Sföak.

Sänd din nya epost-adress till: jenny.l.rystedt@skane.se